USR Sibiu e VOCEA TA. 1 an în Parlament

USR Sibiu e VOCEA TA. 1 an în Parlament

România merită mai mult, Sibiul merită mai mult! Mai mult respect pentru lege, transparență decizională și administrativă, mai multă responsabilitate din partea decidenților și a funcționarilor publici, dar și mai multă atenție pentru cetățean. Pentru că nimic din toate acestea nu se întămplă de la sine, am decis să ne implicăm și să formăm împreună USR Sibiu, un partid care își dorește să facă auzită VOCEA TA. Ne pasă de comunitatea sibiană, ne pasă de Sibiu și de toate localitățile din acest județ. De aceea, am decis să ne implicăm.

Doar dacă ne interesează cum va fi viitorul nostru și al copiilor nostri vom putea contribui la creșterea și eficiența economică, industrială și agricolă, la respectarea cetățeanului și oferirea de servicii publice mai bune, la protejarea mediului înconjurător, la mai multă cinste și onoare în viața publică și, mai ales, la lupta activă împotriva corupției. Pentru toate acestea este nevoie de participare publică. Aceasta este rațiunea ce stă la baza USR Sibiu!

Foarte mulți sibieni ne-au dat votul anul trecut și, mai presus, încrederea lor. Ce am făcut din campania electorală și până astăzi în Sibiu? Am fost în dialog permanent cu sibienii pentru a transmite prin reprezentantul nostru, deputatul Dan Barna, informațiile și sesizările în Parlament, am monitorizat activitatea instituțiilor, am organizat dezbateri pe teme extrem de importante și evenimente cu rol educativ și am aflat îndeaproape care sunt nevoile locuitorilor din mediul rural după organizarea campaniei electorale din comuna Bîrghiș. De asemenea, avem noi proiecte prin care ne propunem să responsabilizăm cetățenii județului Sibiu și administrația publică și să contribuim împreună la dezvoltarea acestui județ.

Cei mai mulți oameni nu știu cum se face un proiect de finanțare pe fonduri europene. Noi am decis să îi informăm.

Fondurile europene reprezintă o oportunitate de neratat pentru orice antreprenor din România, sunt o șansă de a dezvolta mai rapid și mai sustenabil propria afacere. Deputatul USR Dan Barna, actualul președinte al USR, este expert în fonduri europene și cu susținerea lui am organizat trainning-uri în cadrul cărora sibienii au afla tot ce trebuie să facă pentru a avea un proiect de succes.

Agricultura sustenabilă şi lanţurile de distribuţie alimentară sunt o prioritate pentru dezvoltarea economică. 

Pentru că ne pasă, i-am invitat pe sibieni la o dezbatere despre agricultură cu invitații Willy Schuster şi Marius Cobârzan, doi oameni care nu mai au nevoie de nicio prezentare în domeniu.

Am decis că e momentul să atragem atenția asupra modalităților de ușurare a procesului birocratic din instituțiile publice și de evitare a greșelilor grave din instituții.

Digitalizarea României este un subiect care merită mai multă atențieși onestitate din partea instituțiilor statului. Avem IT-ști recunoscuți în toată lumea, însă instituțiile publice ne îngroapă în birocrație. Sistemele de informație sunt făcute de băieți deștepți, iar contractele de mentenanță se atribuie cu dedicație.

Unde e România, unde sunt celelalte țări și ce ar trebui să facem în viitor pentru o comunicare eficientă stat-cetățean la nivel digital? Am aflat împreună.

Ne știm din strada! Am luptat și luptăm împreună împotriva corupție și pentru apărarea democrației din România. Continuăm împreună?

În luna februarie, povestea democrației în Romania s-a scris în stradă. Voi ați protestat în stradă împotriva ordonanței care favoriza penalii, noi, USR, am dus protestul și mesajele voastre în Parlament. Și noi și voi ne dorim o guvernare în interesul cetățenilor, nu al unei găști politice, vrem o Românie modernă în care copiii noștri să-și croiască un viitor sigur.

USR Sibiu v-a invitat la o discuție despre ceea ce am reușit să realizăm de la alegerile din 11 decembrie și ce putem face împreună pe mai departe. Alături de noi a venit, direct din Parlament, deputatul USR al sibienilor, Dan Barna. Rezistăm împreună?

Considerăm că tinerii trebuie instruiți și susținuți să își construiască o carieră. Am organizat pentru ei Training-ul „Cariere europene și concursul de selecție a personalului UE „. 

USR Sibiu a propus tinerilor un eveniment de cunoaştere şi formare profesională. Trainerul, sibianul Nicu Ştefănuţă, membru USR, responsabil pentru relaţii transatlantice al Parlamentului European, le-a prezentat participanţilor diversele oportunităţi deschise tinerilor absolvenţi sau tinerilor profesionişti de a accede la o carieră europeană.

Sibiul este din ce în ce mai mult un centru european de excelenţă pentru activităţi culturale şi academice, iar tinerii sibieni au toate calităţile necesare unei cariere internaţionale. Nu toţi ştiu însă că la Bruxelles, Strasbourg sau Luxembourg pot lucra pe tematica fondurilor regionale sau în domenii precum energia, agricultura sau comerţul, în slujba Comisiei Europeane sau a uneia din cele 44 de agenţii europene. Sau că pot consilia un membru al Parlamentului European și că pot reprezenta o asociaţie de business în tehnologie sau lucra pentru biroul de legătură al UEFA.

Posibilităţile sunt variate, iar accesarea lor este competitivă. De aceea, USR Sibiu îşi propune să faciliteze înţelegerea corectă a mecanismelor Uniunii şi să sprijine tinerii sibieni în drumul lor profesional.

Să protejăm natura este unul dintre obiectivele noastre. Vrei să te implici?

Primul pas este să conștientizăm importanța naturii și, în special a pădurilor, o bogăție uriașă a județului Sibiu. Am decis că este momentul să avem o discuție onestă cu sibienii, cu ocazia dezbaterii „Tăierea pădurilor: de la legal la ilegal”, despre tăierea pădurilor din România, așa că am făcut eforturi pentru a pune față în față părțile implicate în această problemă.

Într-un cadru mai larg, cu o asistență numeroasă, am clarificat problemele existente cu privire la acest subiect prin prezența senatorului USR Allen Coliban, preşedinte Comisia pentru mediu, senatorului USR Mihai Goţiu, membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii, senatorului USR George Marussi, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală și a deputatului  Nicuşor Dan, membru în Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului. De asemenea, au fost prezent deputatul USR de Sibiu, Dan Barna, reprezentanți ai Direcției Silvice și ai Gărzii Forestiere, Asociația Ocoalelor Silvice Private și Ocolul Silvic Valea Frumoasei.

Nevoia acestei dezbateri a venit în contextul abaterilor de la normele legale constatate de echipe ale Greenpeace şi ale altor organizaţii în urma tăierii unor suprafeţe de pădure, atât pe Valea Sadului, cât şi în alte zone din ţară.

Localitățile din mediul rural au nevoie de susținere și de implicare responsabilă din partea administrației locale. Astfel am decis să ne implicăm în campania electorală din comuna Bîrghiș

Am constatat că în secolul XXI încă ne lipsesc elemente vitale din viața oricărei comunități, drumurile, de care copiii au nevoie pentru a merge la școală, iar adulții pentru a merge la muncă, sistemele de apa și canalizare, sau grupuri sanitare din şcoli şi grădiniţe. Nu există demersuri pentru intabularea terenurilor și nu este facilitat accesul la piață pentru crescătorii de animale. În plus, în era tehnologiei, internetul lipsește, la fel și semnalul la două dintre cele mai importante rețele de telefonie din țară.

Candidatul USR pentru Primăria Bîrghiș a fost inginerul agricol Nicolae Cioca, care are experiență în administrația publică și în agricultură, fiind absolvent al Facultății de Agricultură din București și al unui curs postuniversitar de formare a întreprinderilor agricole în Ottawa, Canada. În programul de campanie am propus, în primul rând, cheltuirea responsabilă a banilor, pe lucrări de calitate și atragerea de fonduri europene pentru a contribui la dezvoltarea comunei Bîrghiș.

Discutăm cu sibienii proiectele de lege care necesită clarificări. Dezbaterea pe legea vaccinării a fost o dezbaterea care are în vedere dialogul cu cetățenii.

Legea vaccinării pentru copii și adulți își propune să asigure „dreptul la sănătate individuală și colectivă, prin eliminarea sau reducerea morbidității, invalidității și a mortalității” provocate de boli transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare. Însă unele dintre soluțiile propuse, printre care obligativitatea vaccinării și sancțiunile aplicate părinților, au stârnit reacții negative și chiar proteste de stradă. Am discutat împreună cu invitații Adrian Wiener, senator USR, membru în Comisia pentru sănătate publică a Senatului și Tudor Pop, deputat USR, membru în Comisia pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților, precum și reprezentanți ai societății civile despre proiectul de lege care a fost adoptat de Senat și era în dezbatere la Camera Deputaților.

Lecție pentru o administrație publică eficientă și corectă, împreună cu noii membri ai USR Sibiu.

Lupta împotriva corupției este un obiectiv esențial al USR. Ca urmare a evenimentelor din ultimul an, de pe „frotul” Justiției și a felului în care USR a demonstrat că luptă în Parlament împoriva modificărilor abuzie asupra legilor, USR Sibiu a avut foarte multe solicitări din partea sibienilor care doresc să se înscrie în partid și care au înțeles că trebuie să se implice activ în politică. Au conștientizat că trebuie să eliminăm corupția din toate instituțiile pentru a avea o dezvoltare durabilă, corespunzătoare standardelor europene, atât la nivelul județului Sibiu, cât și la nivelul țării.

Am organizat pentru membrii și simpatizanții USR care doresc să se implice în problemele administrației locale o lecție pentru o administrație publică eficientă și corectă. Aceștia au avut parte de un program de instruire din partea a doi consilieri ai USR București, Sorin Marinescu, Municipiu București și Oliver Paiuși, Sector 1. Mai exact, le-au fost prezentate bazele legale ale funcționării administrației, bazate pe exemple concrete din experiența celor doi consilieri ai USR București.

Povestea USR Sibiu este abia la început și nu ne oprim aici, avem multe de făcut! USR-ul este un partid tânăr, mai avem multe lucruri de învățat, dar credem că în acest an am demonstrat prin acțiunile noastre că ne luptăm cu adevărat pentru a schimba modul în care se face politică în România.