USR propune la Sibiu implementarea Bugetului Participativ prin proiectul „Tu decizi pentru Sibiu!”

USR propune la Sibiu implementarea Bugetului Participativ prin proiectul „Tu decizi pentru Sibiu!”

Filiala USR Sibiu și Biroul Parlamentar Deputat Dan Barna au depus proiectul Bugetului Participativ „Tu decizi pentru Sibiu!” care vizează Bugetul Local Consolidat al Municipiului Sibiu pe 2018. Locuitorii municipiului pot participa astfel la gestionarea banilor orașului obținuți din impozite și taxe prin depunere de proiecte și pot decide prioritățile de investiții pe cartiere, dacă propunerea de implementare a Bugetului Participativ va fi acceptată de Consiliul Local și de primarul Astrid Fodor.

„Proiectul „Tu decizi pentru Sibiu” dă putere de decizie locuitorilor orașului cu privire la cheltuirea a 5% din bugetul local. Noi plătim impozite și taxe care se strâng la bugetul local, iar acești bani pot fi cheltuiți pentru proiecte propuse și alese de locuitorii Municipiului Sibiu. Astfel, cetățenii care locuiesc, muncesc sau studiază în Sibiu și au împlinit vârsta de cel puțin 16 ani se pot implica direct în deciziile administrației publice locale, alegând prioritățile de investiții pe cartiere”, precizează Raluca Amariei, președintele Filialei USR Sibiu.

Sibienii pot susține inițiativa USR „Tu decizi pentru Sibiu!” AICI

„Implementarea Bugetului Participativ urmărește identificarea și finanțarea proiectelor de interes local inițiate de cetățeni, fiind un prim şi important pas în procesul de bugetare participativă al Municipiul Sibiu. Ținând cont de faptul că Primăria Municipiului Sibiu are ca obiectiv administrarea în condiții de transparență și adaptarea politicilor publice la nevoile și așteptările comunității, proiectul „Tu decizi pentru Sibiu” vine în ajutorul administrației și al locuitorilor orașului, ca un instrument de management deschis și transparent”, a declarat Dan Barna, deputat de Sibiu și președinte USR.

Cetățenii pot trimite propuneri de proiecte prin intermediul Bugetului Participativ și pot decide prin vot proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei „Tu decizi pentru Sibiu!” de anul viitor, stabilind astfel prioritățile de investiții pe cartiere. Cu alte cuvinte, mai mult decât consultare cetățenească, Bugetul Participativ presupune și transferul către sibieni a responsabilității decizionale pentru un procent de 5% alocat din bugetul de investiții al orașului.

Bugetul participativ funcționează în trei etape distincte. Pasul 1: se depun proiectele de către orice persoană care locuieşte, munceşte sau studiază în Sibiu, sau de către orice asociaţie sau ONG care activează în oraş. Pasul 2: se evaluează proiectele de către un grup de lucru format din reprezentanți ai administraţiei locale, ai comunității locale și ai organizațiilor nonguvernamentale , din punctul de vedere al fezabilităţii tehnice şi economice, proces în urma căruia se selectează proiectele eligibile. Pasul 3: se votează  proiectele de către locuitorii oraşului, proces în urma căruia se selectează, din lista proiectelor eligibile, cele care vor fi finanţate şi implementate de către autorităţile publice.

Istoria bugetului participativ a început în anul 1989 în orașul Porto Alegre din Brazilia, ajungând astăzi un instrument adoptat cu succes de peste 1.000 orașe din întreaga lume, printre care Paris, Londra, Berlin sau Lisabona. În România, Clujul este primul oraș în care va fi implementat conceptul de Buget Participativ, având repartizată pentru acesta o sumă de 2 milioane de euro.