Președintele USR, Dan Barna și Comisarul European pentru Justiție, Věra Jourová, întâlnire de lucru la Bruxelles

Președintele USR, Dan Barna și Comisarul European pentru Justiție, Věra Jourová, întâlnire de lucru la Bruxelles

Prezent la lucrările Săptămânii Parlamentare Europene de la Bruxelles, Dan Barna, președinte USR și deputat de Sibiu a avut prima întâlnire de lucru cu Věra Jourová Comisarul European pentru Justiție. Temele discutate au fost eficiența sistemelor judiciare în UE și riscurile actuale, importanța valorilor europene, pregătirea pentru următorul ciclu financiar și președinția Consiliului UE.

Am avut ocazia de să-i prezint doamnei comisar Jourová poziția USR de cel mai pro-european partid din spectrul politic național cu o agendă fermă anticorupție, dedicată susținerii statului de drept și principiilor democratice europene. Am avut și în cadrul acestei întâlniri confirmarea faptului că realitățile politice din România, mai ales pe subiectul actual al asaltului PSD-ALDE asupra justiției din aceste luni, sunt foarte bine și corect cunoscute la nivelul Comisiei Europene. A fost o întâlnire reușită deschizând foarte bune linii de dialog pentru temele viitoare ale agendei europene în domeniul justiției”, a declarat Dan Barna, președinte USR și deputat de Sibiu, după întâlnirea cu Věra Jourová, Comisarul European pentru Justiție, drepturile consumatorilor și egalitate de gen.

În cadrul discuției a fost reiterat faptul că, așa cum a declarat Președintele Jean-Claude Juncker, Comisia Europeană și-a propus eliminarea MCV pentru România până la finele actualului mandat (2019). Totodată însă, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorările în privința legilor justiției din România și așteptările privind îndeplinirea recomandărilor din MCV. Cu privire la întărirea mecanismelor prin care se poate face o evaluare obiectivă a calității sistemelor de justiție din toate statele membre, s-a discutat despre rolul pe care ar putea sa îl aibă Tabloul de bord al UE pentru justiţie (Justice Scoreboard) drept un astfel de instrument ce trebuie îmbunătățit și utilizat pe scară largă. De asemenea, discuțiile de pregătire a noului MFF (Cadrul financiar multi-anual) vor include și considerente privind justiția în statele membre, ca un răspuns la nevoia de a asigura justețea utilizării banilor europeni.

Comisia Europeană este în procesul de operaționalizare a noului Birou al Procurorului Public European, proces care trebuie încheiat până în 2020. Acest proces vizează inclusiv procesul de selecție al procurorilor europeni, iar România luând parte la BPPE are deci posibilitatea de a fi reprezentata în conformitate cu procedura din Regulamentul BPPE.

În ce priveşte celelalte propuneri formulate de preşedintele Comisiei Europene, Uniunea Salvaţi România consideră că o diminuare a numărului de portofolii de comisar european ar putea fi un pas în direcţia eficientizării instituţiei şi implicit a proceselor decizionale la nivel european. Nu credem că ar fi o problemă dacă statele membre ar nominaliza – eventual, prin rotație – titularii diferitelor portofolii ale Comisiei. De fapt, și în acest moment aceștia sunt invitați, prin natura Comisiei Europene, să reprezinte și să lucreze pentru interesele Uniunii ca ansamblu, ei nefiind în niciun fel reprezentanți ai guvernelor statelor din care provin. Locul reprezentării și promovării intereselor statelor membre trebuie să rămână, în continuare, instituția Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, USR a fost singurul partid din România care și-a exprimat imediat susținerea pentru deschiderea dialogului pe temă listele transnaţionale pentru alegerea viitorilor europarlamentari.

De-a lungul celor trei zile la Bruxelles, agenda președintelui USR mai include întâlniri cu oficiali din cadrul instituțiilor europene, atât la nivel de Parlament European, Comisia Europeană, Consiliul UE cât și din cadrul familiilor politice europene.