La propunerea USR, Primăria Șelimbăr a inclus în buget 10 stații de autobuz, de finalizat până în iunie 2019

La propunerea USR, Primăria Șelimbăr a inclus în buget 10 stații de autobuz, de finalizat până în iunie 2019

Filiala USR Șelimbăr a transmis Primări o scrisoare deschisă prin intermediul căreia solicită informații despre demersurile făcute de Primăria Șelimbăr pentru rezolvarea problemei transportului public în comun.

În ședința pentru aprobarea bugetului pentru anul 2019 Filiala USR Șelimbăr a solicitat alocarea de fonduri și resurse pentru transportul public în comun, care în propunerea inițială de buget nici măcar nu a fost prinsă. După această propunere s-a decis includerea în vederea amenajării a unui număr de 10 stații de autobuz (achiziție și montaj), cu termen de implementare luna iunie 2019 și un buget de aproximativ 160.000 de lei.

Contextul în care Filiala USR Șelimbăr a transmis o solicitare de informații către Primăria Șelimbăr, privitoare la problema transportului public în comun:

 • În luna iunlie 2017 domnul primar Marius Grecu a declarat că va achiziționa autobuze pentru transportul public local și că va iniția o colaborare cu Tursib în acest sens
 • În luna februarie 2018 sunt alocați 157.000 lei pentru achiziționarea și montarea a 10 stații noi de autobuz pe raza comunei, cu termen de finalizare iunie 2018
 • În luna martie domnul primar Grecu anunță că în cazul în care nu se ajunge la un acord cu Tursib pentru operarea transportului în comun, va merge pe varianta realizării unei rețele de transport locale, soluție pe care o va implementa (rezolvând astfel problema) până la sfârșitul anului 2018

2019

 • În luna aprilie 2019 nici una dintre aceste variante nu a fost implemnentată, nici măcar stațiile de autobuz care fuseseră bugetate nu au fost realizate. În lista de investiții aferente anului 2019 pentru comuna Șelimbăr au fost alocate zero fonduri pentru transportul public în comun. Ca urmare a propunerilor aduse de USR Șelimbăr, domnul primar Grecu a propus introducerea a a 15 stații pentru dotare și modernizare pe lista de investiții. În faza de aprobare a listei de investiții, au mai ramas 10 stații pentru că „nu au mai rămas suficiente fonduri”, așa cum ni s-a explicat.

Prin scrisoarea transmisă USR Șelimbăr a cerut informații despre stadiul de implementare al acestui proiect și ce stații de autobuz sunt selecționate pentru modernizare. Amenajarea stațiilor cu refugii pentru călători ține exclusiv de voința Primăriei Șelimbăr și de o minimă implicare în creșterea confortului celor care folosesc actualul transport în comun.

O altă problemă semnalată a fost existența unui operator curent al transportului public în comuna Șelimbăr care funcționează deficitar și ineficient pentru cererea existentă: rute insuficiente, stații prea puține, nemarcate și neamenajate, orar neadaptat cererii și care nu este întotdeauna respectat, tarife prea mari. Această situație este una cunoscută autorităților locale și lipsa unui transport public local a devenit tot mai stringentă de la an la an, odată cu creșterea exponențială a numărului de locuitori și a agenților economici din comună.

USR Șelimbăr a solicitat Primăriei în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public să comunice care sunt demersurile realizate de Primăria Șelimbăr până în prezent pentru rezolvarea problemei transportului public în comun, unde sunt identificate principalele blocaje. Au mai cerut să informații despre termenul pe care îl preconizați pentru introducerea unui sistem de transport public în comun funcțional pentru Șelimbăr, Veștem, Mohu și Bungard.

Redăm integral cererea depusă către Primărie

Stimate domnule Primar,

Filiala USR Șelimbăr formulează către dvs. următoarea scrisoare deschisă prin care vă rugăm să ne comunicați punctul de vedere și demersurile făcute de Primăria Șelimbăr până în prezent pentru rezolvarea unei probleme de actualitate și maxim interes pentru locuitorii comunei: transportul public în comun.

În ședința pentru aprobarea bugetului pentru anul 2019 Filiala USR Șelimbăr a solicitat alocarea de fonduri și resurse pentru transportul public în comun, care în propunerea inițială de buget nici măcar nu fusese prinsă. Ați decis includerea în vederea amenajării a unui număr de 10 stații de autobuz (achiziție și montaj), cu termen de implementare luna iunie 2019 și un buget de aproximativ 160.000 de lei.

Având în vedere că amenajarea stațiilor cu refugii pentru călători ține exclusiv de voința Primăriei Șelimbăr și de o minimă implicare în creșterea confortului celor care folosesc actualul transport în comun, vă rugăm să ne comunicați:

 • În ce fază de implimentare se află acest proiect?
 • Care sunt stațiile selecționate pentru modernizare?
 • Câte stații de transport în comun sunt în prezent pe teritoriul comunei Șelimbăr? Câte dintre acestea sunt amenajate cu refugii pentru călători?

Deși există un operator curent al transportului public în comuna Șelimbăr, acesta funcționează deficitar și ineficient pentru cererea existentă: rute insuficiente, stații prea puține, nemarcate și neamenajate, orar neadapat cererii și care nu este întotdeauna respectat, tarife prea mari. Această situație este una cunoscută autorităților locale și lipsa unui transport public local a devenit tot mai stringentă de la an la an, odată cu creșterea exponențială a numărului de locuitori și a agenților economici din comună. Efectele sunt evidente pentru toată lumea, însă am dori să punctăm căteva:

 • Supra-aglomenarea străzilor și crearea de ambuteiaje rutiere la ordinea zilei
 • Supra-aglomerarea cartierelor și lipsa locurilor de parcare
 • Creșterea gradului de poluare a aerului
 • Creșterea costurilor familiale pentru întreținerea a cel puțin unui autovehicol
 • Firmele care activează în Șelimbăr au costuri suplimentare pentru a-și transporta angajații. Potențialii clienți sunt descurajați.

Pe această cale și totodată în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informții de interes public, vă rugăm să ne comunicați următoarele:

 • Care sunt demersurile realizate de Primăria Șelimbăr până în prezent pentru rezolvarea problemei transportului public în comun?
 • În ce fază de rezolvare se află această problemă și unde sunt identificate principalele blocaje?
 • Ce soluții vedeți pentru rezolvarea acestei probleme?
 • Care este termenul pe care îl preconizați pentru introducerea unui sistem de transport public în comun funcțional pentru Șelimbăr, Veștem, Mohu și Bungard?

În speranța unui dialog constructiv pe marginea acestei teme, care să țină informată comunitatea locală cu privire la demersurile autorităților locale în vederea soluționării cât mai rapide a acestei probleme, așteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră, mai ales că în programul electoral propus de actuala conducere a Primăriei Șelimbăr a fost inclusă și soluționarea acestei probleme, deci avem întrega convigere că o cunoașteți în detaliu.