Dan Barna: La 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România – viitorul comun este unul european

Dan Barna: La 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România – viitorul comun este unul european

Președintele USR și deputatul de Sibiu, Dan Barna a ținut un discurs în timpul ședinței comune solemne a Camerei Deputaților și Senatului, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

USR consideră că patriotismul este întemeiat pe memorie, și chiar dacă memoria poporului român va lega pentru totdeauna anul 1918 de Marea Unire, este necesar să identificăm care sunt valențele patriotismului și idealul nostru de astăzi. Iar răspunsurile ar trebui să conțină toleranță, nu o reactivare a naționalismului în formele lui cele mai negre.

Mi se pare o întrebare cu atât mai importantă, cu cât vedem în jurul nostru o reactivare a naționalismului, în formele lui cele mai negre – intoleranță, xenofobie, rasism, violență. Este acesta oare singurul răspuns posibil la întrebarea ce este patriotismul? Singurul fel în care poți să fii patriot astăzi este să îi împingi la marginea societății pe cei care sunt altfel decât tine? Îți pui o banderolă pe braț, iei un steag în mână și scandezi lozinci. Doar asta înseamnă să fim patrioți? Iei un spray în mână, scrii pe toate zidurile Basarabia e România. Gata, e suficient, ești patriot? În urmă cu 100 de ani, intelectualii interbelici, Lovinescu, mai întâi , apoi Eliade, Noica, Cioran, spuneau că prin Unire generația lor a fost eliberată. Nașterea României Mari i-a eliberat de sarcina care ocupase integral aspirațiile, preocupările și întreaga energie a generației părinților – Marea Unire. Ei au devenit atunci liberi să se dedice unui nou ideal: construirea României Mari, România aceea interbelică surprinzătoare, pe care o invocăm cu toții când căutăm câte-o referință de mândrie”, a declarat președintele USR și deputatul de Sibiu Dan Barna, în plenul Parlamentului.

USR atrage atenția că orice manifestare extremistă sub forma naționalismului nu face decât să divizeze o națiune care încă își construiește identitatea istorică. Modelul de patriotism de astăzi trebuie proiectat într-un viitor european comun, atât pentru România cât și pentru Moldova, pentru că este singurul care are potențialul să ne unească.

După 100 de ani avem nevoie de un nou ideal. Oricât de îndepărtat, oricât de improbabil. De fapt, cum istoria are bunul obicei să se repete, avem același ideal. Un popor român unit într-o Europă unită.