Dan Barna: Este momentul ca România să arate stabilitate şi solidaritate cu aliaţii americani

Dan Barna: Este momentul ca România să arate stabilitate şi solidaritate cu aliaţii americani

Ceea ce se întâmplă în SUA arată că societatea mai are încă multe probleme de rezolvat şi demonstrează nevoia de solidaritate în depăşirea oricăror probleme. Amploarea protestelor pornite de la tragedia din Minneapolis se datorează unor tensiuni acumulate şi care vedem că se repetă ca manifestare.

Vorbim de o criză cauzată de o exploatare de către anumiţi factori politici, interni şi externi, a faliilor sociale, culturale şi economice existente în societate şi care este adâncită, fără doar şi poate, de criza provocată de pandemia de COVID-19, care a provocat atât de multe tensiuni şi a scos la iveală atât de multe carenţe sistemice peste tot în lume.

Polarizarea politică şi socială trebuie depăşită prin dialog, cooperare şi soluţii care să unească, şi nu să adâncească faliile deja existente. Din această perspectivă orice formă de violenţă nu doar că nu îşi are locul, dar trebuie urgent înlocuită cu dialog, înţelegere reciprocă şi identificarea de soluţii comune.

USR va transmite şi oficial un mesaj de solidaritate cu românii din Statele Unite ale Americii şi cu partenerii noştri americani şi sperăm ca şi statul român să o facă pe căi oficiale. În calitate de principal aliat de pe frontul estic al SUA, România trebuie să demonstreze că este un pol de stabilitate şi că suntem capabili de mobilizare în contextul în care partenerul nostru cel mai important trece prin momente delicate. Suntem legaţi printr-un parteneriat strategic care presupune şi colaborare bilaterală în combaterea riscurilor neconvenţionale, precum şi existenţa unui grup de lucru sectorial care acoperă zona afacerilor interne. România poate şi trebuie să arate o solidaritate puternică în astfel de momente de încercare.

Ca principal partener strategic al României şi principal liant al structurilor de cooperare euro-atlantice, criza prelungită creată de pandemia de COVID-19 şi climatul intern din Statele Unite ale Americii pot afecta România în plan economic şi comercial, precum şi în ceea ce priveşte cooperarea pe zona militară şi de securitate.

Ceea ce vedem peste tot în jurul nostru ne duce cu gândul la episoade pe care omenirea le-a traversat şi în trecut şi de la care avem destule de învăţat.

Avem proteste de stradă în Statele Unite şi în multe alte puncte de pe glob, pornite de la falii vechi, sociale, politice, economice sau culturale, rămase încă nerezolvate. Şi vedem că nu doar un stat sau o societate pot fi reziliente, ci şi provocările mediului contemporan.

Avem deja mai multe poziţii agresive, pe scena globală, cu state care acţionează la limita sau dincolo de tratatele existente sau de dreptul internaţional. Ceea ce face astăzi China în Hong Kong este şi o continuare a ceea ce a făcut tot China în Marea Chinei de Sud şi se alătură, într-un fel, acţiunilor Rusiei în Crimeea sau în conflictele îngheţate din regiunea Mării Negre, din rândul cărora Transnistria ne doare în mod special.

Şi avem un exemplu de criză globală care nu doar că a lovit economiile peste tot în lume, ci a scos în evidenţă carenţele existente în sistemele de sănătate şi a consumat un nou episod în lupta deja consacrată pe care o ducem împotriva dezinformării şi propagandei.

Astfel de momente scot în evidenţă nu doar nevoile punctuale de dezvoltare sau reformă internă în funcţie de specificul fiecărui stat, cât poate mai ales nevoia de cooperare şi cât suntem de puternici împreună. Ceea ce demonstrează astăzi Uniunea Europeană cu noul Plan Marshall e ceva ce ni se demonstrează constant de când există UE şi NATO şi de când noi, România, suntem membri ai familiei europene şi euro-atlantice.

Parteneriatul Strategic cu SUA rămâne principalul punct de referinţă al relaţiilor externe şi de securitate ale României, însă contextul ultimilor ani arată că România trebuie să fie capabilă să ofere mai mult aliaţilor noştri şi să se adapteze activ la contextul regional şi la cel general mondial în schimbare.

În momentele de criză, rolul aliaţilor este unul care contează înzecit. Suntem principalul aliat al Statelor Unite pe flancul estic, ceea ce este de netăgăduit astăzi, însă România poate şi trebuie să facă mai mult pentru a confirma acest rol şi pentru a ne întări, în primul rând, poziţia ca stat relevant în regiune şi ca reprezentant al UE şi NATO pe flancul estic.

Am mai spus-o în trecut. Aliaţii noştri, în frunte cu SUA, aşteaptă, în primul rând, ca România să corecteze sincopele de poziţionare din ultimii ani şi să îşi îmbunătăţească nivelul de predictibilitate şi angajament faţă de NATO şi UE. Suntem văzuţi, încă, drept principalii parteneri de dialog ai SUA şi NATO în regiune şi avem posibilitatea să devenim principalul actor NATO aici, însă e nevoie de mult mai mult efort şi de mai multă solidaritate şi din partea noastră.